Thema-uitstap ‘CWGC’ naar Ieper & Arras | 15/04/24

Na de geslaagde diner-causerie van 11 maart nodigen we u en uw partner uit op de eendaagse thema-uitstap ‘Commonwealth War Graves Commission’ naar Ieper – Arras – Zonnebeke op maandag 15 april.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC)… hoe het begon.
De missie van de CWGC is ervoor te zorgen dat degenen die zijn omgekomen in dienst of als gevolg van conflicten, worden herdacht, zodat zij en de menselijke kosten van oorlog, voor altijd worden herinnerd.

Na afloop van WOI kon het grote publiek in het Britse Rijk amper de aard en de omvang van de dodentol begrijpen. Honderdduizenden doden moesten begraven worden en vele duizenden waren vermist. Ook de autoriteiten waren niet voorbereid op het omgaan met deze massa doden, noch met het organiseren van hun identificatie en begrafenis. Dit werd nog bemoeilijkt omdat in het begin van WOI geen formele dodenregistratie bestond.

Einde 1914 kwam op het front een mobiele ambulance-eenheid van het Rode Kruis onder leiding van ambtenaar en journalist Fabian Ware aan. Deze drong bij de militaire overheid aan om zijn eenheid te belasten met de zorg voor de doden. Eens dit was aanvaard, ging zijn eenheid over naar het leger om er de Graves Registration Commission (GRC) te vormen. In 1916 kreeg de eenheid ook de taak om informatievragen van verwanten van oorlogsdoden af te handelen en werd de benaming gewijzigd in Directorate of Graves Registration and Enquiries (DGRE).

Omwille van de omvang van de taak van DGRE en de bezorgdheid rond het bestendigen van de dodenverering en het bewaren van de herdenkingssites, werd op 21 mei 1917 de Imperial War Graves Commission (IWGC) opgericht per koninklijk charter en onder het voorzitterschap van de Prins van Wales geplaatst. Bij de oprichting van het Britse Gemenebest werd de organisatie hernoemd als Commonwealth War Graves Commission. De CWGC is vandaag een wereldwijde organisatie die zorgt voor oorlogsgraven op 23.000 locaties in meer dan 150 landen en gebieden. Deze organisatie herdenkt bijna 1,7 miljoen mensen en zorgt ervoor dat alle mannen en vrouwen van het Gemenebest die tijdens beide wereldoorlogen zijn omgekomen, worden herdacht op een manier die past bij hun offer.

Het programma

  • 08.15 uur: vertrek Esplanade station Brugge aan Flixbushalte achterkant St-Michiels
  • 09.00 uur: extra opstap aan parking Zonnebeke afritcomplex A19 – afrit Nr 4 ‘Ieper Centrum’.
  • 09.15 uur: aankomst Ieper St-Maartenskathedraal – verplaatsing naar Marktcafé Les Halles (400 m) en verwelkoming met koffie in bovenzaal – zie https://www.marktcafe-leshalles.be/nl/
  • 09.45 uur: lezing door Mr Geert Bekaert, CWGC Area Director, Central & Southern Europe Area. ‘De organisatie van de Commonwealth War Graves Commission’
  • 10.40 uur: lezing door Dr Dominiek Dendoven, historicus, ‘De cultuur van het begraven van oorlogsslachtoffers’
  • 11.40 uur: aperitief aan tafel
    lunch: stoverij met Le Fortsaus, groenten, friet, één drankje (tapbier – frisdank), koffie
  • 13.15 uur: verplaatsing naar parking St-Maartenskathedraal – vertrek naar Arras (FR)
  • 15.00 uur: Beaurains (Arras) – geleid bezoek aan CWGC Experience Centre (Gids EN of FR)
    zie https://www.cwgc.org/visit-us/the-cwgc-visitor-centre/
    vertrek naar Zonnebeke – Café Taverne De Dreve
  • 17.30 uur: aankomst De Dreve – zie https://www.dedreve.be/
    hulde aan monument ‘Brothers in Arms’
    boerenbrood met hesp, kaas, paté en koffie of tapbier.
  • 18.45 uur: vertrek via respectievelijke op/afstaplaatsen naar Brugge.

De sprekers
Geert Bekaert werkt sedert juni 2019 bij CWGC en is Director Central & Southern Europe. Hij behaalde een MBA Business/Managerial Economics aan KUL in 2001 en een APICS certificatie als Supply Chain Professional aan UAntwerpen in 2012. Hij deed ervaring op in operationeel en projectmanagement in de industrie en is Honorary Fellow at the School of History, Universiteit Kent sedert 2021.
Dominiek Dendooven studeerde geschiedenis (1994) en archiefwetenschappen (1995) aan de VUB en behaalde een doctoraatstitel aan de Universiteit Kent en Antwerpen in 2018. Hij is sedert 1998 verbonden aan de Stedelijke Musea Ieper en is voormalig wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum.

Inschrijving en betaling
Gelieve uw deelname op uiterlijk 10 april 2024 te bevestigen bij voorkeur door digitaal in te schrijven via deze link.
Ingeval het u niet lukt om via digitale weg in te schrijven, kan u nog op de klassieke manier inschrijven via mail marsenmercurius.brwv@gmail.com of bij secretaris Ben Engelen op tel 0473 91 15 18.
Deelname in de kosten voor de volledige dag is 70 euro per persoon voor leden en hun partners, over te schrijven op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge met vermelding “Uitstap CWGC”.
Overschrijving geldt als definitieve inschrijving.
Bij annulatie na 12 april 2024 kan deelnamekost om contractuele redenen niet meer terugbetaald worden.
Kledij: casual.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit kunnen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en/of onze website.

Dit bericht werd geplaatst in bezoeken, eten, museum-tentoonstelling, voordrachten. Bookmark de permalink .