Diner-causerie ‘ongeoorloofde inmenging in de binnenlandse politiek door buitenlandse mogendheden’ door dr. Kenneth Lasoen | 14/05/24

Met genoegen nodigen we u en uw partner uit op een diner-causerie ‘ongeoorloofde inmenging in de binnenlandse politiek door buitenlandse mogendheden’ door dr. Kenneth Lasoen, professor intelligence aan UAntwerpen op dinsdag 14 mei 2024 om 19.00 uur in de salons Lodewijk van Male, Maalsesteenweg 488 in Sint-Kruis Brugge.

We starten de avond met een licht diner, waarna gastspreker dr. Kenneth Lasoen een lezing zal verzorgen over de brandend actuele kwestie van de buitenlandse inmenging in de Belgische en Europese binnenlandse politiek. Hij zal uitleggen wat dit fenomeen is, hoe het in zijn werk gaat en wat er kan ondernomen worden om dit tegen te gaan. Eerder sprak dr. Lasoen over dit onderwerp als expert in het Federaal Parlement.

De spreker
Dr. Kenneth Lasoen (Brugge, 1985) is lid van M&M Club Brabant en is een ervaren specialist op het gebied van veiligheid en inlichtingen en toonaangevende autoriteit op het gebied van inlichtingenanalyse, contraspionage en het beheer van inwendige dreigingen. Zijn expertise reikt van nationale veiligheid en NAVO- en EU-defensie over offensieve cyberoperaties tot hybride oorlogsvoering, met name het tegengaan van desinformatie en contra-inlichting. In deze domeinen treedt hij op als beleidsadviseur voor de overheid en formuleerde hij mee het defensie- en veiligheidsbeleid tijdens de laatste Belgische regeringsvorming. Verder geeft hij advies en training op het gebied van informatiebeveiligingsbeheer (niet IT) en bedrijfsbeveiligingscultuur, met focus op het detecteren van bedreigingen van binnenuit en het tegengaan van industriële spionage.
Hij studeerde oude geschiedenis aan de universiteiten van Gent en Leuven en behaalde een masterdiploma inlichtingen- en veiligheidsstudies aan de Brunel University Londen en de University of Cambridge. Hij is auditor van de Hoge Studies Veiligheid en Defensie aan de Koninklijke Militaire School.
Hij koos voor een academische carrière en specialiseerde zich in de Belgische inlichtingendiensten en veiligheid. Hij doceert het vak ‘inlichtingen en actuele veiligheidsvraagstukken’ aan de universiteit Antwerpen en verricht onderzoek naar internationale veiligheid, de Belgische ‘Veiligheid van de Staat’, de ‘Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid’ en het ‘Orgaan voor de Coördinatie van de Dreigingsanalyse’. Aan de universiteit Utrecht doceert hij conflict & veiligheid. Verder is hij senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Security Intelligence (www.kenniscentrumsecurityintelligence.be). Hij heeft meerdere publicaties in hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften op zijn naam staan en is auteur van de bestseller ‘Geheim België. Geschiedenis van de inlichtingendiensten 1830-2022‘.

De probleemstelling
Ongeoorloofde inmenging in de binnenlandse politiek is vandaag brandend actueel. Bij recente gebeurtenissen als bijvoorbeeld ‘de zaak Acid’ zijn duidelijke indicaties van tussenkomsten om personen of organisaties zoals Justitie in diskrediet te brengen. Ook buitenlandse voorbeelden wijzen duidelijk op inmenging in de aanloop naar verkiezingen. En wat te denken over Belgische en Europese politici die recent in opspraak kwamen omwille van buitenlandse contacten, nationaal maar ook Europees in o.m. Qatargate. Verder worden ook sociale media en applicaties als TikTok gebruikt om ongeoorloofd informatie te verzamelen. Geheel terecht plaatste onze regering het probleem hoog op de nationale agenda en maakte ze gebruik van het Belgische EU-voorzitterschap om samen met Tsjechië op de Europese Top te waarschuwen voor Russische inmenging in de Europese verkiezingen. Dr. Kenneth Lasoen zal ons ongetwijfeld deskundig laten kennismaken met deze dreigingen voor onze democratie.

Het diner
Ook ditmaal kozen we voor de formule van een diner-causerie en trekken we naar de salons Lodewijk van Male, Maalsesteenweg 488, 8310 Sint-Kruis Brugge. Het diner wordt opgediend aan ronde tafels en we blijven na het diner aan tafel zitten voor de causerie.
Menu:

  • Ontvangst met een drankje
  • In de oven gebakken zalmfilet | witte en groene asperges | krielaardappelen | citroenboter
  • Dessert van de chef
  • Mokka of thee | versnaperingen
  • Dranken en waters aan tafel tijdens de maaltijd.

Inschrijving en betaling
Gelieve uw deelname op uiterlijk 8 mei 2024 te bevestigen door digitaal in te schrijven via deze link
Ingeval het u niet lukt om via digitale weg in te schrijven, kan u nog op de klassieke manier inschrijven via mail marsenmercurius.brwv@gmail.com of bij secretaris Ben Engelen op tel 0473 91 15 18.
Deelname in de kosten voor de volledige avond is 43 euro per persoon voor leden en hun partners, over te schrijven op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge met vermelding “Diner-causerie 14 mei” en aantal deelnemers.
Overschrijving geldt als inschrijving.
Bij annulatie na 12 mei 2024 kan deelnamekost om contractuele redenen niet meer terugbetaald worden.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit kunnen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en/of onze website.

Dit bericht werd geplaatst in eten, voordrachten. Bookmark de permalink .