Diner-causerie ‘erven-schenken-successie-zorgvolmacht’ door notaris Bernard Waûters | 11/03/24

Na onze geslaagde algemene vergadering nodigen we u en uw partner met genoegen uit op een diner-causerie ‘erven – schenken – successie – zorgvolmacht’ door notaris Bernard Waûters op maandag 11 maart 2024 om 19.00 uur in de salons Lodewijk van Male, Maalsesteenweg 488, 8310 Sint-Kruis Brugge.

We starten de avond met een licht diner, waarna gastspreker notaris Bernard Waûters ons op onderhoudende en toegankelijke manier zal uiteenzetten wat het belang is van een goede regeling en voorbereiding van kwesties zoals erfenissen, schenkingen en sucessieplanning, alsook van het tijdig treffen van schikkingen in verband met bescherming bij wilsonbekwaamheid.
Notaris Bernard Waûters studeerde rechten aan de Université de Namur (1988-1990) en aan KU Leuven (1990-1994), waar hij in 2000 een doctoraatstitel in de rechten behaalde (1994-2000). In 1994 vestigde hij zich als notaris en vandaag is hij geassocieerd notaris bij notariskantoor Waûters & Parmentier te Brugge.

De causerie
Erven is vandaag een actueel thema. Velen onder ons worden er vroeg of laat mee geconfronteerd en het erfrecht roept belangrijke en niet altijd eenvoudig te beantwoorden vragen op.
Bovendien genieten sommige erfgenamen in ons erfrecht van een bijzondere bescherming, zoals de kinderen en de huwelijkspartner, die altijd recht hebben op de zogenaamde erfrechtelijke ‘reserve’.
Bij erven moeten ook successierechten of erfbelasting betaald worden. Dit is een bevoegdheid van de gewesten, zodat de fiscale woonplaats van de erflater een rol speelt. De administratie berekent de erfbelasting aan de hand van de aangifte van nalatenschap.
Wanneer een naaste overlijdt, moeten een aantal administratieve zaken in orde gebracht worden, zoals de aangifte van nalatenschap. Ook kunnen de rekeningen van de overledene tijdelijk geblokkeerd worden.
Schenken bij leven. We leven langer, waardoor onze erfgenamen op latere leeftijd erven, terwijl ze meer dan ooit een bijkomende financiële steun goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning. Bovendien liggen de schenkingstarieven in België lager dan de successierechten. Puur fiscaal bekeken is schenken gunstig, maar je moet niet alleen de fiscale gevolgen bekijken. Een schenking is immers een ‘verarming’ en je moet dus zeker zijn van je stuk en goed beseffen wat de gevolgen zijn voor je vermogen.
De overdracht van je vermogen of successieplanning. Voor gehuwden is het vertrekpunt het huwelijksvermogensstelsel. Het huwelijkscontract is dus belangrijk, maar de wettelijke regels kunnen verder verfijnd worden. Erfrecht voor samenwonende koppels is wettelijk niet op dezelfde manier geregeld, zodat samenwonenden best zelf de touwtjes in handen nemen.
Zorgvolmacht als bescherming bij wilsonbekwaamheid. Het recht voorziet diverse mogelijkheden om zelf preventief beslissingen te nemen over het beheer van ons vermogen en de zorg voor onze persoon bij wilsonbekwaamheid. Dit kan via een wilsverklaring of gerechtelijk door aanstelling van een bewindvoerder, maar het kan ook buitengerechtelijk door notarieel een zorgvolmacht te laten opstellen.

Het diner
We kozen ditmaal voor de formule van een diner-causerie en trekken naar de salons Lodewijk van Male, Maalsesteenweg 488, 8310 Sint-Kruis Brugge. Het diner wordt opgediend aan ronde tafels en we blijven na het diner aan tafel zitten voor de causerie.

Volgend menu wordt aangeboden.

  • Ontvangst met een drankje
  • Parelhoenfilet ‘fine champagne’ | lentegarnituur | kroketjes
  • Dessert van de chef
  • Mokka of thee | versnaperingen
  • Dranken en waters aan tafel tijdens de maaltijd.

Inschrijving en betaling
Gelieve uw deelname op uiterlijk zaterdag 2 maart 2024 te bevestigen door digitaal in te schrijven via deze link (bruikbaar tot 06/03/24).
Ingeval het u niet lukt om via digitale weg in te schrijven, kan u nog op de klassieke manier inschrijven via mail marsenmercurius.brwv@gmail.com of bij secretaris Ben Engelen op tel 0473 91 15 18.
Deelname in de kosten voor de volledige avond is 43 euro per persoon voor leden en hun partners, over te schrijven op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge met vermelding “Diner-causerie 11 maart” en het aantal deelnemers.
Overschrijving geldt als definitieve inschrijving.
Bij annulatie na 6 maart 2024 kan deelnamekost om contractuele redenen niet meer terugbetaald worden.
Kledij: stadskledij.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit kunnen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en/of onze website.

Dit bericht werd geplaatst in eten, voordrachten. Bookmark de permalink .