Avondconferentie “zien is geloven” door Dhr. Gerrit Vosters | 20/01/2020

Bij de start van het nieuwe werkjaar nodigen de voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur u uit op de avondconferentie en nieuwjaarsreceptie “zien is geloven, de gevaren van beeldmanipulatie, een zoektocht naar de kern en de gevaren van onze kijkdrang
op maandag 20 januari 2020 om 19.30 uur in de aula van het Groot Seminarie Potterierei, 72 te 8000 Brugge.
Spreker Gerrit Vosters heeft meer dan 20 jaar ervaring als germanist in het secundair onderwijs en als zelfstandig lesgever filmeducatie.
Zijn filmpassie leidt in 2006 tot masterstudies film & visuele cultuur, die hij in 2008 met grote onderscheiding afrondt.
In januari 2009 start het project FilmStof, waarmee hij de kennis van film- en beeldcultuur wil aanscherpen. Hij werkt in 2013 en 2014 samen met Film Fest Gent een educatief project uit rond respectievelijk Martin Scorese en Federico Fellini.
Samen met de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur ontwikkelt hij “oog op film”, een nascholingsproject voor leraren. Daarnaast volgt hij in Londen seminars bij scenariogoeroe Rober McKeeb en in Antwerpen bij David Bordwell. Ondertussen focust hij op filmleerlijnen op maat van Vlaamse scholen. In 2018 volgt een inleiding op het werk van Tim Burton, naar aanleiding van een tentoonstelling in C-mine Genk.

De sessie “zien is geloven” wijst op de gevaren van beeldmanipulatie. Dat we in een beeldcultuur leven is vandaag een understatement. Worden we niet overspoeld door beelden? Een schijnbaar onweerstaanbare kijkdrang zuigt miljoenen slachtoffers naar televisie-, computer- en andere schermen. Waar komt die kijkdrang vandaan, wat zijn de gevolgen en welke de gevaren? De zoektocht naar een antwoord brengt ons via
uiteenlopend beeldmateriaal bij een Nobelprijswinnaar voor economie, bij Susan Boyle en bij filmmakers als Alfred Hitchcock en Werner Herzog. Kunnen zij ons behoeden voor de valkuilen van de beeldcultuur?

Deelname voor M&M-leden, sympathisanten en ereleden en hun partners is gratis.
Gelieve uw deelname te melden aan de secretaris Ben Engelen per email op marsenmercurius.brwv@gmail.com of telefonisch op 0473 91 15 18 vóór 15 januari 2020, met opgave van aantal deelnemers. Dit is noodzakelijk om de juiste aantallen broodjes en dranken te kunnen bestellen.
Niet leden kunnen eveneens deelnemen aan de voordracht en de receptie, mits storting van €10 per persoon op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge/W.VL.
We hopen u weerom talrijk te mogen verwelkomen op deze eerste activiteit van het nieuwe jaar.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit zullen foto’s genomen worden voor publicatie in ons tijdschrift en op onze website.

Dit bericht werd geplaatst in voordrachten. Bookmark de permalink .