Avondconferentie “biomimetica” door Dr. Bram Vanthournout | 06/02/20

De voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur nodigen u uit op een avondconferentie door Dr. Bram Vanthournout met als thema: “biomimetica, wat kunnen wij leren van de natuur?
Deze conferentie zal doorgaan op donderdag 06 februari 2020 om 19.30 uur in de aula van het Groot Seminarie, Potterierei 72 te 8000 Brugge.

Biomimetica of biomimicry is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Biomimetica is gebaseerd op 3,8 miljard jaar evolutie, waarbij de beste ideeën en aanpassingen het overleven. (Wikipedia)

Spreker Dr. Bram Vanthournout is bioloog en onderzoeker aan de UGent en onderzoekt spinnen om evolutionaire vragen op te lossen. Zo onderzocht hij o.a. waarom sommige spinnensoorten meer vrouwtjes dan mannetjes hebben. Spoiler: bacteriën die mannetjes doden maar vrouwtjes ongemoeid laten zijn de oorzaak.

Momenteel onderzoekt hij in het SPIN-CITY project of spinnen zich aan het stadsleven kunnen aanpassen door middel van kleur. Steden worden immers gezien als “levende laboratoria” waar evolutie “on the spot” zichtbaar is. De onderzoekshypothese van Bram Vanthournout is dat spinnen in de stad lichter van kleur zijn omdat ze zo minder snel opwarmen. Als de relatie spinkleur-temperatuur duidelijk is, kan men op termijn spinnen als natuurlijke barometers zien en leren hoe spinnen en dieren in het algemeen zich aanpassen aan de hogere temperaturen die de klimaatsverandering in de steden veroorzaakt.

Binnen de presentatie wordt aan de hand van voorbeelden ook aangetoond hoe biomimicry een enorme impact heeft gehad en nog steeds heeft in de materiaalkunde, optica, architectuur, robotica,… en specifiek wat dit veld kan betekenen voor militaire toepassingen.

Deelname is gratis en er is geen inschrijving vereist.
In de hoop u allen weerom talrijk te mogen verwelkomen, tekenen we met vriendelijke groeten,

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit zullen foto’s genomen worden voor publicatie in ons tijdschrift en op onze website.

Dit bericht werd geplaatst in voordrachten. Bookmark de permalink .