Voordracht Prof. dr. Randall Lesaffer | 22/04/15

De voorzitter en het bestuur hebben het genoegen u en uw partner uit te nodigen op een voordracht die doorgaat in de conferentiezaal van het Grootseminarie, Potterierei 72 te Brugge op woensdag 22 april om 19.45 uurDe opkomst van de Islamitische Staat” door Prof. dr. Randall Lesaffer.

Enkele dagen geleden begon de astronomische lente, daags na een heuse zonsverduistering. Méér symbolisch kan het niet, en de overbekende eerste regel “een nieuwe lente en een nieuw geluid” uit het gedicht “Mei” van Herman Gorter herinnert ons eraan dat elke nieuwe lente een nieuwe start vormt, waarbij alles van gedaante verandert en nieuw leven begint!

Dit hadden politicologen en media waarschijnlijk in het achterhoofd toen ze begin 2011 spraken over de Arabische lente: een ware omwenteling zou verandering inluiden in het Nabije Oosten en in Noord-Afrika. Was dit werkelijk een metamorfose die zich aankondigde? We zijn nu vier jaar later en het is tijd voor een terugblik met de vraag “Wat blijft er over van die lente?”

Randall Lesaffer is hoogleraar rechtsgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg en buitengewoon hoogleraar Internationale en Europese rechtsgeschiedenis aan de KU Leuven. Hij heeft zich voornamelijk geconcentreerd op de recente geschiedenis van het Midden-Oosten en de escalatie van geweld die eruit voortvloeit. Professor Lesaffer is dus zeker goed geplaatst om ons wegwijs te maken in dit bloedige en moeilijk te ontwarren kluwen van etnische, religieuze, politieke en financiële invloeden en belangen.
We hopen u zeer talrijk te mogen begroeten op deze lezing over een zeer actueel onderwerp.

Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk, er is voldoende ruimte.

André Billiet                    François Crepain                    Jan De Vos
Secretaris                         Activiteitscoördinator           Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in voordrachten. Bookmark de permalink .