Bezoek koninklijke hoofdgilde Sint-Sebastiaan | 19/05/15

Wij hebben het genoegen u uit te nodigen op een bezoek aan de koninklijke hoofdgilde Sint-Sebastiaan, Carmersstraat 174 te Brugge op dinsdag 19 mei 2015.
Het gaaischieten is een Oudgermaans zonnewenderitueel, waarbij de boog het vormelijk symbool is waarmee de koningsvogel op zijn hoogste stand naar beneden wordt gehaald. Oorspronkelijk werd geschoten op een duif, maar vermits de duif in de katholieke kerk het symbool is van de Heilige Geest, werd deze vervangen door de meer exotische papegaai. Vandaar het woord “gaaischieten”.

De handboogschuttersgilde Sint-Sebastiaan is vermoedelijk ontstaan eind 14de eeuw en bestaat als gilde dus reeds meer dan 600 jaar en dit zonder onderbreking. Dit maakt haar uniek in de wereld.
Tijdens zijn ballingschap in Brugge werd koning Karel II van Engeland lid van de gilde en waren de schutters gelast met de wacht aan zijn residentie. Vanaf 1656 rekruteerde Karel II een nieuw leger, waaronder The Royal Regiment of Guards, waarmee hij in 1660 zijn troon heroverde. Sedertdien is de koning(in) van Engeland erelid van de Gilde.

Programma:

  • 14.00 uur: ontvangst met koffie en taart (toegang Carmersstraat 174)
  • 14.30 uur: inleiding, demonstratie schieten, geleid bezoek archieven en museum
  • 16:00 uur: vieruurtje – ciabatta met zalm en een drankje

De deelnameprijs bedraagt € 25 per persoon, te storten vóór 10 mei op rekeningnummer BE49 2800 4089 8671 van Mars en Mercurius Brugge/West-Vlaanderen met de vermelding “bezoek Sint-Sebastiaan”.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 daarom zien we ons verplicht er een MEMBERS ONLY activiteit van te maken. In de mate dat er plaatsen vrijkomen kunnen de partners ook deelnemen. Reservatie bij de secretaris tel 050 33 93 62 – email andreas.billiet@skynet.be. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van uw storting. Annulatie mogelijk tot 15 mei.
Deze activiteit geniet ook van een belangrijke sponsoring van het Marechal verzekeringskantoor, waarvoor onze speciale dank.
Opgelet: parkeren met parkeerschijf in de buurt max 4 uur (veel politiecontrole).
In 2011 hadden we de gelegenheid de Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde Sint-Joris ‘stalen boog’ te bezoeken en thans kunnen we even een kijkje nemen bij haar buur.

André Billiet                         François Crepain                              Jan De Vos
Secretaris                              Activiteitscoördinator                      Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in voordrachten. Bookmark de permalink .