Bezoek koninklijke hoofdgilde Sint-Sebastiaan | 26/06/14

Opgelet: afgelast! Wij hebben het genoegen u en uw partner uit te nodigen op een bezoek aan de koninklijke hoofdgilde Sint-Sebastiaan op donderdag  26 juni 2014. Het gaaischieten is een Oud-Germaans zonnewenderitueel waarbij de boog het vormelijk symbool is waarmee de koningsvogel op zijn hoogste stand naar beneden wordt gehaald. Die vogel waar op geschoten werd, was oorspronkelijk een duif, maar vermits de duif in de katholieke kerk het symbool is van de Heilige Geest werd die vervangen door de meer exotische papegaai. Vandaar het woord “gaaischieten”.
Het handboogschuttersgilde Sint-Sebastiaan is vermoedelijk ontstaan eind 14de eeuw en bestaat dus als gilde reeds meer dan 600 jaar en dit ononderbroken tot op vandaag, wat haar tot een unicum maakt in de wereld.
Tijdens zijn ballingschap in Brugge is koning Karel II van Engeland lid geworden en werden de schutters van het gilde gelast met de wacht van zijn residentie. Vanaf 1656 start Karel II met het rekruteren van een nieuw leger (waaronder The Royal Regiment of Guards) om zijn troon te heroveren (1660). Sindsdien is de koning(in) van Engeland erelid van de Gilde.

Programma:

  • 14.00 uur: ontvangst (toegang Carmersstraat 174)
  • 14.30 uur: inleiding, demonstratie schieten, geleid bezoek archieven en museum
  • 16.00 uur: koffietafel met taart

De deelnameprijs bedraagt € 14 per persoon voor leden en partner, te storten op rekeningnummer BE49 2800 4089 8671 van Mars en Mercurius Brugge/West-Vlaanderen met de vermelding ‘bezoek Sint-Sebastiaan’ vóór 22 juni.
Alleen betaling geldt als inschrijving.
Opgelet: parkeren met parkeerschijf in de buurt max 4 uur (veel politiecontrole).

In 2011 hadden we de gelegenheid de Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde Sint-Joris Stalen Boog te bezoeken, thans kunnen we even bij haar buur een kijkje nemen. Deze activiteit is een “pop-up” activiteit die ter compensatie komt van het bedrijfsbezoek aan ASCO dat spijtig genoeg niet kon doorgaan.

Andreas Billiet                                                          François Crepain Secretaris                                                                   Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in bezoeken, eten. Bookmark de permalink .