Avondconferentie en nieuwjaarsdrink “Mata Hari” door Hans Goossens | 15/01/24

Bij de start van het nieuwe werkjaar nodigen de voorzitter en de leden van het bestuursorgaan u samen met uw partner uit op de avondconferentie en nieuwjaarsdrink “Mata Hari”, een historische kijk op een mythisch figuur op maandag 15 januari 2024 om 19.00 uur in het kasteel van Moerkerke.

Het thema van de conferentie
De naam Mata Hari doet bij de meeste mensen nog steeds een belletje rinkelen.
De meeste weten wel iets van de mythe die rond haar persoon werd geschapen. Honderd jaar na de zitting van de Derde Krijgsraad in Parijs van juli 1917 maakte de Franse overheid het dossier van de ter dood veroordeelde Margaretha Geertruida ZELLE openbaar. De Britse geheime dienst MI5 was de Fransen al een paar jaar voorafgegaan met de publicatie van hun dossier.

Was ze nu een ordinaire stripteaseuse die met haar spionagewerk het leven van 100.000 Franse poilus op haar geweten had? Of was ze een onschuldige vrije vrouw die fataal in botsing kwam met een conservatief mannenbastion?
Beide stellingen werden de laatste honderd jaar in boeken, films en televisieseries verdedigd zonder de
inhoud van haar dossiers te kunnen raadplegen.

Aan de hand van getuigen, haar plakboek, persberichten en de vrijgegeven dossiers gaan we proberen de realiteit van de mythe te onderscheiden.

De spreker
Ons lid van het bestuursorgaan Hans Goossens verzorgt deze conferentie.
Hij bewees in het verleden al de resultaten van zijn doorgedreven historisch onderzoek op een boeiende manier te kunnen voorstellen. Getuige daarvan zijn bijdragen in ons ledenblad M&M Contact en zijn ruim geïllustreerde voordracht in september 2022 over de positie van de vrouw tijdens de Middeleeuwen

Onze nieuwjaardrink
Na de conferentie klinken we samen op het nieuwe jaar. Het Kasteel van Moerkerke verzorgt daarvoor een twee uur durende receptie met 7 gastronomische hapjes en cava, bieren, fruitsap, frisdrank of waters naar keuze.

Inschrijving en betaling
Gelieve uw deelname op uiterlijk woensdag 10 januari 2024 te bevestigen via e-mail op marsenmercurius.brwv@gmail.com of telefonisch aan secretaris Ben Engelen op 0473 91 15 18.
Deelname in de kosten voor de volledige avond is €20 per persoon voor leden en hun partners en €30 per persoon voor genodigden.
Deelname enkel aan de voordracht wordt gratis aangeboden. Onze clubkas draagt een deel van de kosten.
Vooraf over te schrijven op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge met vermelding “nieuwjaardrink” en aantal deelnemers.
Betaling geldt als definitieve inschrijving.
Bij annulatie na 12 januari kan deelnamekost niet meer terugbetaald worden.
Kledij: stadskledij

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit kunnen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en/of onze website.

Dit bericht werd geplaatst in eten, voordrachten. Bookmark de permalink .