Avondconferentie ‘1349 – Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde’ Joren Vermeersch + diner | 24/09/21

De voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur nodigen u met bijzonder genoegen uit op de avondconferentie met receptie en diner “1349 – Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde”.
Deze conferentie zal doorgaan op vrijdag 24 september 2021 om 19.00 uur in Hotel Van der Valck, Kapellestraat 146 in Oostkamp.

We hebben allen ondervonden hoe de Covid-19 pandemie onze leefwereld in al zijn geledingen heeft geraakt en in veel opinie- en commentaarstukken werd betoogd dat daar een andere samenleving zou uit tevoorschijn komen. De heersende politieke en economische wereldorde werd immers overhoop gehaald, onze gezondheids- en sociale zorg werd op de proef gesteld en we werden verplicht op een andere manier te werken, te reizen en te ontspannen.
Uitgerekend enkele maanden voor het uitbreken van de coronacrisis publiceerde jurist en historicus Joren Vermeersch een boek, dat nét door de coronapandemie meteen brandend actueel werd, want ook 700 jaar geleden trof een totale pandemie onze aardbol en vond een niet te stoppen ziekte een weg naar Europa via Azië. Ook toen sloop zij Europa binnen via Italië om vervolgens Vlaanderen te bereiken. Ook toen ontwrichtte een onzichtbare vijand de hele samenleving en werden Vlaanderen en Europa voor altijd veranderd: zware economische gevolgen, sociale conflicten en migratiegolven gingen in heel Europa hand in hand met felle politieke tegenreacties.
Met “1349 – Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde” biedt Joren Vermeersch ons in de hem zo kenmerkende wervelende stijl en gestaafd door talloze archiefbronnen een brandend actuele en boeiende inkijk in het toenmalige Vlaanderen.

Bruggeling Joren Vermeersch is geboren in 1981 en is master in de Rechten met post-masters Internationaal en Europees Recht (UGent, Coimbra, Wroclaw) en master in de Geschiedenis (UGent). In 2015 won hij trouwens de André Schaepdrijverprijs voor zijn studie rond de Zwarte Dood.

Deze avondconferentie gaat door op vrijdag 24 september 2021 om 19.00 uur (deuren open 18.30 uur) in Hotel Van der Valck, Kapellestraat 146 in Oostkamp (afrit E40). Er is ruime gratis parking op het hoteldomein.
Na de lezing volgt een verzorgde vriendschapsreceptie en een driegangendiner met verrassingsmenu.
De receptie en de dranken tijdens het diner worden kosteloos aangeboden door onze M&M Club.
Specifieke wensen (vegetarisch, diabetes, allergieën) kunnen bij inschrijving aangegeven worden.
Inschrijven via mail marsenmercurius.brwv@gmail.com of telefoon 0473 91 15 18 bij onze secretaris Ben Engelen tegen uiterlijk 15 september 2021. Deelname in de kosten €40 per persoon, te betalen door overschrijving op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge/W.VL.
In functie van de geldende coronaregels zal in overleg met het hotel een gepast coronaprotocol vastgelegd worden.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit zullen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en onze website.

Dit bericht werd geplaatst in eten, voordrachten. Bookmark de permalink .