Tentoonstelling te Moerkerke | 10-12/10/15

Tentoonstelling “Moerkerkenaars en groot-Dammenaars in den grooten oorlog” in de Sint-Dionysiuskerk te Moerkerke op 10, 11 en 12 oktober 2015. Gratis toegang.“Op donderdag 24 september 1914 verzamelen in de herberg van Edmond Coppens een aantal 20-jarige Moerkerkse jongens om dienst te doen in het Belgisch Leger. Allen zijn van het geboortejaar 1894 en moeten de klas 14 gaan vervoegen. Aan de Molenweg nemen ze de stoomtram waar een aantal jongens van het dorp, den Hoorn en Lapscheure hen vervoegen. Te Vivekappelle stappen nog andere jongens op.” (Uit de Oorlogsherinneringen 1914 -1918 van August Debruycker.
Aan de hand van de schriftelijke getuigenissen van twee van hen, Lucien Blomme en August Debruycker, trachten we te reconstrueren hoe het hen is vergaan. Zes van hen zullen alvast Moerkerke echter nooit meer terugzien en sterven aan het front.

Op maandag 12 oktober is er om 10.30 uur de voorstelling van een educatief project over WOI voor de scholen en jeugdverenigingen.

Aandacht: Personen die nog beschikken over foto’s, documenten en objecten uit WOI van familieleden-soldaten of burgers mogen die meebrengen naar de tentoonstelling. We organiseren een stand met PC en scanner om alles onmiddellijk in te scannen zodat het bewaard wordt voor het nageslacht.

André Billiet                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in bezoeken, museum-tentoonstelling. Bookmark de permalink .