Diner-causerie ‘de adel binnenstebuiten’ door Geert Gruyaert | 17/03/25

De voorzitter en de leden van het bestuursorgaan nodigen u en uw partner uit op een diner-causerie ‘de adel binnenstebuiten‘ door Geert Gruyaert op maandag 17 maart 2025 om 19.00 uur in de Salons Lodewijk Van Male, Maalsesteenweg 488 in Sint-Kruis Brugge.

We starten de avond met een licht diner, waarna gastspreker Geert Gruyaert een lezing zal verzorgen over de adel in België.

De voordracht: ‘de adel: wie zijn ze, waar wonen ze, wat doen ze?’
Na een historische schets vanaf de middeleeuwen over de Spaanse en de Oostenrijkse periode tot aan de Franse revolutie en een verklaring van de diverse ‘soorten’ adel, wordt tijdens deze lezing dieper ingegaan op het dagelijkse leven van de edellieden en hun personeel. Er wordt stilgestaan bij de heraldiek of wapenkunde, de jacht, de zomerverblijven, de gebruiken en het patrimonium.
Bij de herinvoering van de adel in 1815 en later in België in 1830, brak een nieuw tijdperk aan: de Belgische adel ontstond, eerdere titels werden hersteld en nieuwe werden verleend.
Verschillende vragen komen aan bod. ‘Hoe zit het met de huidige adellijke titels en zijn deze erfelijk? Wie is op vandaag nog van adel? Worden er nog titels uitgereikt? Wat is een kwartierstaat? Of… hoe moet je sabreren?’

De spreker
Geert Gruyaert is stadsgids in Brugge en gids voor West-Vlaanderen, het Brugse Ommeland en Beernem. Hij geeft opleiding gids hedendaagse architectuur VAI en gidsen voor personen met een beperking. Hij is medeoprichter van de gidsenvereniging S-wan vzw in Brugge. Als erfgoedadept heeft hij meerdere publicaties op zijn naam.

Het diner
Ook nu kozen we voor de formule van een diner-causerie in de Salons Lodewijk Van Male. Tijdens het diner wordt volgend menu opgediend:

  • Ontvangst met een drankje (cava, witte wijn, pils, …)
  • Filet mignon – lentegarnituur – duo sausjes – kroketjes
  • Dessert van de chef
  • Koffie of thee – versnaperingen
  • Wijnen en waters aan tafel tijdens de maaltijd inbegrepen.

Inschrijving en betaling

Gelieve uw deelname op uiterlijk donderdag 13 maart 2025 te bevestigen door digitaal in te schrijven via deze link.
Deelname in de kosten voor de volledige avond is 45 euro per persoon voor leden en hun partners, over te schrijven op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge met vermelding ‘diner-causerie 17 maart’. Overschrijving geldt als definitieve inschrijving. Bij annulering na 13 maart 2025 kan de deelnamekost om contractuele redenen niet meer terugbetaald worden.

Ben Engelen                                      Hans Goossens
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit kunnen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en/of onze website.

Dit bericht werd geplaatst in eten, voordrachten. Bookmark de permalink .