Ochtendconferentie ‘honger in Afrika, migratie en mensenhandel’ door Ludo Van der Stock + lunch | 07/06/22

De voorzitter en de leden van het bestuursorgaan nodigen u met bijzonder genoegen uit op de ochtendconferentie met lunch “honger in Afrika, migratie en mensenhandel” door Ludo Van der Stock op 7 juni 22 om 10 uur in het Grootseminarie Brugge.

Onderdrukking, oorlog en vooral hongersnood zet mensen uit Afrika en Azië ertoe aan om naar Europa te vluchten. Mensensmokkelaars beloven, tegen grote sommen, een hemel op aarde. De realiteit is dikwijls helemaal anders.

Wat zijn in Afrika de onderliggende oorzaken van de weerkerende hongersnood? In het eerste deel van zijn uiteenzetting zal de spreker als historicus ingaan op de geschiedenis van Afrika en aangeven wat daar mis loopt op vlak van economie, mobiliteit, politiek, conflicten, klimaat, gezondheidszorg en voedselonzekerheid.

Na een pauze schetst hij in het tweede deel als criminoloog een ruim beeld van de migratie vanuit het zwarte continent, met een overzicht van de historische evolutie, de internationale verdragen, de instellingen en de politietaken, om vervolgens de georganiseerde misdaad met de routes, de moeilijkheden, de intelligence en de rol
van Frontex en tot slot de mensenhandel met arbeidsuitbuiting en seksuele exploitatie van vrouwen en kinderen en de weerslag daarvan in België te behandelen.

Ludo Van der Stock streed jarenlang tegen illegale immigratie en mensensmokkel en hij hoorde verhalen van mensen die het aan den lijve ondervonden. Hij is gewezen hoofdcommissaris van de Federale Politie en werkte meer dan acht jaar in de Balkan. Hij is master in de criminologische wetenschappen en master in de geschiedenis. Daarnaast is hij lid van Mars & Mercurius club Antwerpen en bestuurder bij de nationale kring.

Deze conferentie gaat door op dinsdag 7 juni 2022 om 10.00 uur (deuren open 09.30 uur) in het Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge. Er is ruime gratis parking op het domein.

Na de lezing volgt een aperitief en een driegangenlunch

  • Aperitief met cava, rode en witte wijn, pilsbier, fruitsap, waters en borrelhapjes
  • Slaatje met lauwe scampi’s
  • Coq au vin met gratinaardappelen en fris slaatje
  • Rijsttaart met koffie
  • Rode en witte wijn, pilsbier en water inbegrepen

Specifieke wensen (vegetarisch, diabetes, allergieën) kunnen bij inschrijving aangegeven worden.

Inschrijven via mail marsenmercurius.brwv@gmail.com of telefoon 0473 91 15 18 bij onze secretaris Ben Engelen tegen uiterlijk 23 mei 2022. Deelname in de kosten €52 per persoon, te betalen door overschrijving op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge/W.VL.
De prijs voor lezing en enkel aperitief is €12. Het bijwonen van enkel de lezing is gratis.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Tijdens de activiteit zullen foto’s gemaakt worden voor de publicatie in ons tijdschrift, op Facebook en/of onze website.

Dit bericht werd geplaatst in eten, voordrachten. Bookmark de permalink .