Bezoek Fort van Breendonk | 16/06/18

Mede op initiatief van de vriendenkring van het Fort van Breendonk nodigen de voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur u en uw partner op zaterdag 16 juni 2018 uit voor een bezoek aan het Fort van Breendonk.

Programma:

  • 08.15 uur: vertrek per luxeautocar aan de Esplanade Station Brugge (kant Sint-Michiels)
  • 09.45 uur: aankomst aan het Fort van Breendonk | Brandstraat 57, 2830 Willebroek en ontvangst door vriendenkring van het Fort van Breendonk met koffie en koffiekoek
  • 10.00 uur: bezoek aan het fort | het ontstaan van de fortengordels rond Antwerpen en hun rol in WOI | film “een klein leger in de Groote Oorlog” | kort bezoek aan een gerestaureerde noodwoning uit de jaren 1920.
  • 12.30 uur: lunch in restaurant “de Schalk” | Scheldelaan 40, 2830 Willebroek
    aperitief – vitello tonato  (carpaccio van langzaam gegaard kalfsvlees met ruccola en dressing van tonijn) – ribstuk van Duroc-varken met zalf van broccoli, gegrilde asperges en kroketjes – Belgische aardbeien met witte chocolade en pistache – Koffie of thee | andere drank niet inbegrepen
  • 14.30 uur: bezoek aan het kamp Breendonk en zijn rol tijdens WOII
  • 16.30 uur: samenzijn met de vriendenkring en napraten met een drankje in de cafetaria van het fort
  • 17.30 uur: einde bezoek en terugkeer naar Brugge | aankomst rond 19.00 uur

Het Fort van Breendonk werd gebouwd in 1909 -1913 en is deel van de buitenste verdedigingsgordel van de stelling Antwerpen. Sedert 1947 is het erkend als nationaal gedenkteken en museum, dat getuigt van de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort 11 dagen belegerd vóór de Belgische verdedigers zich aan de Duitse aanvallers overgaven.
In de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt als hoofdkwartier van het Belgische leger, maar in 1940 werd het door de Gestapo omgevormd tot doorgangskamp voor verzetslui, politieke gevangenen, 
gijzelaars en Joden. In vier jaar tijd telde het kamp in totaal 3.600 gevangen.
Het kamp werd bevrijd in 1944.

Inschrijving via e-mail op marsenmercurius.brwv@gmail.com en mits storting van € 61 per persoon op rekening BE49 2800 4089 8671 van Mars & Mercurius Brugge/W.VL. vóór 10 juni 2018. In deze prijs zijn inbegrepen: luxeautocar + inkom fort + koffie met koek + gids + lunch met aperitief.
We kozen voor een zaterdag zodat ook ‘werkende leden’ kunnen deelnemen. We hopen daarom u talrijk te mogen begroeten op deze uitstap.

Ben Engelen                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in bezoeken, eten, film. Bookmark de permalink .