Voordracht dokter Paul Defoort | 18/02/16

De voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur hebben het genoegen u en uw partner uit te nodigen op een voordracht met als titel ‘de medische wereld in Brugge doorheen de geschiedenis‘ door dokter Paul Defoort.
Deze activiteit gaat door op donderdag 18 februari om 19.45 uur  in de conferentiezaal van het Grootseminarie, Potterierei 72, Brugge.
Brugge wordt alom geroemd om zijn artistieke en economische geschiedenis, maar dat deze stad ook op medisch gebied een rijke geschiedenis heeft, is minder bekend. Als middeleeuwse Europese grootstad bezat Brugge met het Sint-Janshospitaal nochtans één van de eerste hospitalen van betekenis. Belangrijke medische figuren ontbreken evenmin in de historie van de stad, waaronder dokter Rapaert die in de 16de eeuw de strijd aanbond tegen de kwakzalverij van de medische almanakken. In de 17de eeuw ontstond rond Montanus een kern van door Descartes geïnspireerde artsen en chirurgen, die wetenschappelijk productief waren, zoals Piet Lambiot en Cornelis Kelderman. In de 19de eeuw vestigde Isaac De Meyer, chirurg in de legers van Napoleon, zich in Brugge, waar hij zich ook actief toelegde op de studie van de geschiedenis van de geneeskunde. In de 20ste eeuw vulden de internationaal vermaarde chirurg Jozef Sebrechts en de longarts Louis De Winter, naast vele anderen, deze rij aan. Ook vandaag nog onderscheiden Brugse artsen zich in vele specialismen in de academische wereld.

Dokter Paul Defoort, zelf Bruggeling en gynaecoloog-verloskundige, maar ook doctor in de biomedische wetenschappen, is auteur van een 500-tal wetenschappelijke artikels, boekhoofdstukken en boeken over zijn vakgebied, maar ook over de geschiedenis van de verloskunde en over de militaire geschiedenis. Hij was actief in diverse wetenschappelijke verenigingen en diende als reserveofficier.

We hopen u zeer talrijk te mogen begroeten op deze lezing over dit bijzonder onderwerp. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk, want er zijn voldoende plaatsen in de zaal.
Na afloop wordt een nieuwjaarsdrink aangeboden.

André Billiet                                      Jan De Vos
Secretaris                                           Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in voordrachten. Bookmark de permalink .